ÖLM2004

Öppna Lapplandsmästerskapet 

 


Tomas Lestander Team Silverminken
13 fiskar -14,86 kg – 479.60 poäng

(detta året var det placeringspoäng varje dag )

Tvåan
Michael Backlund Team Finkel
9 fiskar-16,45 kg- 394,60 poäng

Trean
Roland Andersson Team Trolle
7 fiskar – 12,06 kilo – 308,60 poäng

Michael Backlund Tomas LestanderRoland Andersson


Foto : Håkan Sundström

Och tävlingens största fisk : Team Bottennappets öring 5,94 kg

Martin Bergström o Håkan Sundström

Foto : Johan Fjellström LILAB

Quick Time bilder ÖLM2004 0.98 Mb från LILAB

Avslutning

Så blev det alltså Silverminken Tomas Lestander som, inte oväntat, vann årets upplaga av Öppna Lapplandsmästerskapet i Trolling. Därmed befäster han sin ställning som Arjeplogs trollingkung. Trolle med Roland Andersson som skeppare ligger steget efter, men ännu återstår ju fyra tävlingar i Arjeplogsmästerskapet.

Under den trevliga och välbesökta supén på Silverhatten så diskuterades trolling på alla möjliga nivåer. Vid vårt bord handlade diskussionen om att färgen på draget, enligt TL inte är så viktigt. Hastigheten och djupet har större betydelse, fast ingen nämnde storleken.
Däremot anses det viktigt med vibrationerna. Det gäller att skicka ut en positiv ström för att få fiskarna att hugga ordentligt. De negativa induktionsströmmar som skapas i stålwiren till djupriggen är rena fisk-skrämman om man får tro ryktena. Mellan 0,3-0,6 volt positiv ström skall ledas genom stålwiren. Sen är det bara att vara beredd med håven. Enligt bordssnacket.
Det var tydligen många som hade stängt av den positiva strömmen under lördagens fiske, för enbart tio av 34 lag vägde in godkända firrar.
Trots att det gått dåligt för Tomas, mamma Eva och Birger så hade det gått mindre illa för dem.
Guldklas Lestander börjar närma sig Storpojkarna. Han gör allt oftare bra resultat, men så har han liksom grekerna en plan som han följer. Området mellan Vitholmarna och Sörrossnesudden är det revir där han släpper sina revar.
Maria Wallström grejade hem oturspriset genom en fint berättad historia om alla besvärligheter de drabbats av; utan att för den skull ge upp. Dessutom gjorde VW teamet en fin insats när
de faktiskt vann fredagsetappen.
Även om årets tävling inte går till historien för de stora fångsterna så har nästan alla lag historier att berätta. Den hårda vinden och det växlande vädret bidrog till att göra trollilngtävlingen extra krävande och intressant. Tyvärr var det inte så många som vågade berätta om sina missöden och äventyr. Nu hemfaller dessa till skrönornas sköna värld; där vad som helst kan hända och händer.
Hur var det nu? Vassa krokar, rätt hastighet för betet som får vara vilken färg som helst och så måste man ju ta hänsyn till att vatatenhastigheten inte är den samma som hastigheten som GPSn
visar. Sen beror det ju på plusströmmen och om det är röding eller öring som skall lockas till hugg.
Skall det vara skeddrag eller wobbler? Hur djupt? Leif Nordh som fastnade i ett gammalt träd på hundra meters djup hade väl gått för långt? Eller?
Nu återstår Racksundsfestivalen och fyra deltävlingar i Arjeplogsmästerskapet så det gäller att fundera vidare och att träna.
För oss i styrelsen återstår bara att tacka alla er som var med och ett speciellt tack till Vivi- Anne, Berndt och Roger (Våger) samt Bosse J. Vi hoppas att ni hör av er med synpunkter på vad som var bra och vad som kan bli bättre.
Skitfiske på er! Johan

Dag 3

Vilken dag detta blev! Det var jämt i toppstriden inför denna sista tävlingsdag och nu kunde avgörandet fällas med ack så liten marginal, vilket alla givetvis visste innan start. Det var inte bara tuff laddning bland de tävlande, även ovädret gjorde sitt till och fler än ett team överraskades av utrustning som blev strömförande. Nåja, ingen skadad men otäckt var det ibland. Ömsom vräkte regnet ner och gjorde helomvändning till kav lugnt och sol och massor av pollen i vattnet, inte de bästa förutsättningarna. Detta visade sig bli den absolut mest svårfiskade dagen av dem alla. Men skam den som ger sig, alla kämpade tappert även dessa sista skälvande timmar av tävlingen och spänningen var hög.

Endast tolv team kom in med sammanlagt nitton fiskar, vilket är det sämsta dags-resultatet i tävlingens historia. Många var de tappade stor-öringarna och stor-rödingarna samt för små fiskar när vi slutsummerade vid målgång. Topp-teamen var märkbart nervösa inför invägning medan vi andra i nedre hälften av startfältet redan hade slutat deppa eftersom det inte tjänar till någon större nytta.

Dag 2

Tja, Trots att Silverminken är som förhäxad när det gäller
Lapplandsmästerskapet roffade han idag åt sig ledningen före Mischa som hade en sämre dag. Trolle fiskade bra och finns på bronsplats. Annars var det dagen flera vill glömma. Dagen då det som inte kunde hända hände ändå. Hasse Nords nya ögonsten gick sönder. Motorfästet var för klent. Ändå värre höll det på att gå för Leif Nordh vars lag heter Frisk Luft som höll på att hamna i spadet. Han fick ett jättenapp och först fastnade ena djuplodet i något grönt på botten, sedan gick det likadant med lod två. Leif som har elriggar tryckte på upp, men loden ville inte dit. Eftersom riggarna är starka och wirerna likså så drogs båten ner under vatten!. Bakdelen alltså. Leif och hans besättning skyndade till fören för att slippa lämna den friska luften för något annat element. Så småningom fick dom upp loden, men då hade alla spön och linor trasslat till sig så en och en halv timme gick åt för att kapa linor och rädda det som räddas kunde.Lilabs lag som var och nosade runt Trolle hamnade i ett litet dilemman när de två pulkorna inledde ett förhållande, Trolle:s pulka var visst i löpen eller nåt.
LiLAB har för övrigt liksom några andra lag drabbats av en förhäxning.
Trots att vi gjorde allt rätt så gjorde fiskarna annat än att testa
våra delikatesser. Vi varierade djupet från noll till 40 meter och
hastigheten från 2- 5 kilometer ( 1-3 knop för traditionalisterna).
Bytte från stora skeddrag till små och stora wobbler och små, med och utan dodger och på allt från fem till 150 meters djup.
VARFÖR får vi ingenting?
Skicka svaren till jofoto@telia.com. Vinnaren skall rikligen belönas.
Silverminken Thomas Lestander för dagen åtföljd av mamma Eva kännner sig också förhäxad. Han får inga över två kilo på
Lapplandsmästerskapet, annars är de vardagsmat! För han ja!!
Maria Wallström och Mikael Widman vann en weekend på Hatten, vem vet kanske det blir samma efternamn men namnet WM-teamet kan det behålla ändå.
Skitfiske på je och kämpa väl. Kom ihåg att mejla alla dråpliga och
spännande och roliga historier. Det finns väl inget trevligare än att
höra om när det gick åt pipan på olika sätt. det kan ni väl bjuda på.
Johan

Dag 1

Mischa gjorde tvärt om och vann den första etappen av Öppna Lapplandsmästerskapet. Mischa och hans besättning Krille Carlman trotsade Storhornavans vågor och gav sig dit ingen annan ville fiska. Sörsidan från Rödingundden och ända till Högheden är heta tips på deras jaktmarker. 20 lag vägde in fisk och det får anses som mycket bra med tanke på omständigheterna. Ihållande regn och upp till tio sekundmeter östanvind gjorde förhållandena svåra. Detta visade sig också i mycket trassel och förstörd utrustning för flera lag. Motorhuvar och pulkor tillhör det förlorade.
Gunnar Olofsson som provfiskade i onsdags och fick en öring som vägde 6,8 kilo nära Hanno gjorde sitt till för att tända intresset hos oss andra. Håkan Sundström ( vår webmaster) och Martin Bergström kom dock nära med dagesn största öring; en bjässe på nästan sex kilo. Det lovar gott för morgondagen.

Skitfiske på er alla! Johan

Om ni inte kan se filmen så ladda ner Quick Time från nätet; det är
alltid bra att ha.

PS: Det gungar ordentligt när jag sitter här vid datorn och skriver ner
dessa rader. Sjön sitter i hela kroppen, men det är gott att vara nära
Hornavan.

Kommentarer inaktiverade.